Το Μπενάκειο Παιδικό Κηφισιάς ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ και τη Βιργινία Μπενάκη το 1926 και αποτελεί μέρος του πλούσιου φιλανθρωπικού έργου της οικογένειας.

Αιτία και αφετηρία για την ίδρυσή του στάθηκαν οι δοκιμασίες που γνώρισε η χώρα μετά την Μικρασιατική καταστροφή με αρχικό σκοπό να βοηθήσει τις εργαζόμενες μητέρες στη διαπαιδαγώγηση και φροντίδα των παιδιών τους και να προσφέρει σε αυτά ένα ασφαλές περιβάλλον για τα πρώτα τους βήματα.

Με την πάροδο των χρόνων σκοπός του ιδρύματος ήταν να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με αυτές που υπαγόρευαν οι εκάστοτε περιστάσεις.

Σήμερα είναι μία εκσυγχρονισμένη σχολική μονάδα προσχολικής ηλικίας με άριστη υποδομή, με ένα πολυδύναμο πρόγραμμα σχεδιασμένο με ευελιξία και με ένα άρτια εκπαιδευμένο ελληνόφωνο και αγγλόφωνο προσωπικό, που συνεχίζει το έργο των ιδρυτών με κοινωνική ευαισθησία, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες μάθησης, μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών οι οποίες αποτελούν από το ξεκίνημα του Μπενακείου έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς του.

Η φιλανθρωπική δράση του σχολείου αποτελεί παράδοση αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, την οποία συνεχίζουν επάξια μέχρι σήμερα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, τόσο οι απόγονοί των ιδρυτών όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Η Ιστορία μας με εικόνες

1926

Ίδρυση: Μπενάκειο Παιδικό Άσυλο Κηφισιάς

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης έχοντας διακρίνει και εκφράσει τους φόβους του για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στους δρόμους, προθυμοποιήθηκε, χωρίς δισταγμό, να διαθέσει κάποιον χώρο του κτήματός του για την οργάνωση μίας στέγης που θα αναλάμβανε τη φύλαξη μικρών παιδιών.

1940

Το Συσσίτιο της Κατοχής

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος του ΄40, το Μπενάκειο βρέθηκε αντιμέτωπο με μία άλλη πραγματικότητα, το πρόβλημα της επιβίωσης. Τότε, αποφασίστηκε να παρέχει συσσίτιο σε ορφανά, εγκαταλελειμμένα παιδιά και ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί από τη μοίρα του πολέμου. Μαζί με τη βοήθεια διαιτολόγου, εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού  και των γιατρών της Κηφισιάς φρόντιζαν για τον αγώνα της επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.

1944

Καταστροφή του Μπενακείου υπό των Γερμανών

Τον Οκτώβριο του 1944, στη διάρκεια αποχώρησης των Γερμανών, έγινε έκρηξη των πυρομαχικών ενός γερμανικού φορτηγού και κατέρρευσε μέρος της στέγης του Μπενακείου.

1947

Επαναλειτουργία του Μπενακείου

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου το Μπενάκειο λειτούργησε ξανά. Το κτίριο ήταν ταλαιπωρημένο, δεν υπήρχαν τα μέσα για επισκευές, αλλά υπήρχε ανάγκη για επιβίωση Οι συσσιτούντες όλο και αυξάνονταν. Σε συνεργασία με το ΠΙΚΠΑ φιλοξένησε τριανταπέντε ορφανά παιδιά από τη Μακεδονία.

1953

Περίθαλψη σεισμόπληκτων παιδιών από την Κεφαλονιά

Τον Αύγουστο του 1953 έγιναν οι σεισμοί στο Ιόνιο. Το ΠΙΚΠΑ ζήτησε τη συνδρομή του Μπενακείου και το Ίδρυμα προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την περίθαλψη των σεισμόπληκτων παιδιών από την Κεφαλονιά.

1959

Μετονομασία σε Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς

Το Μπενάκειο με τροποποίηση του καταστατικού του στις 29 Μαΐου 1959 μετονομάστηκε σε Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς. Είναι η εποχή που λειτουργεί ο Παιδικός Σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων μητέρων, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο φορέα του ΙΚΑ.

1987

Πυρκαγιά στο Μπενάκειο

Στις 31 Ιουλίου 1987 το παλιό κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η χρονιά εκείνη σηματοδότησε το τέλος μίας εποχής, ήταν όμως και πρόδρομος μίας νέας αρχής.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Άννα Δήμα

1998

Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου κτιρίου

Τα Ιδρύματα Νιάρχου και Λάτση χρηματοδοτούν την ανέγερση του νέου κτιρίου. Το Μπενάκειο μεταστεγάστηκε προσωρινά σε άλλο κληροδότημα του Ιδρύματος στην Κηφισιά μέχρι την αποπεράτωση του νέου κτιρίου

2000

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου για το Μπενάκειο Παιδικό στην Κηφισιά

Στις 15 Μαρτίου 2000 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νέου κτιρίου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το Μπενάκειο, μετά από εβδομήντα τρία χρόνια αδιάλειπτης κοινωνικής προσφοράς, συνεχίζει το έργο του προσδοκώντας τους νέους ορίζοντες που θα ανοίξει ο 21ος αιώνας.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ρωμάνος

2023

Νέα δομή – Νέα πνοή

Το Μπενάκειο είναι μια εκσυγχρονισμένη σχολική μονάδα προσχολικής ηλικίας. Παιδαγωγικά το Μπενάκειο εμπνέεται στη βάση της ολιστικής προσέγγισης και της μικτής μάθησης. Πραγματοποιούμε το όραμά μας που είναι ένα σχολείο ανοιχτό προς την κοινωνία, το οποίο αλληλεπιδρά με εκπαιδευτικούς και με φορείς για την επίτευξη στόχων θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις ανθρώπινες αξίες και το σεβασμό προς το περιβάλλον.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαίρη Παντέχη